Ν. Φαρμάκης: «Τα χρόνια που χάθηκαν για τη Δυτική Ελλάδα δεν αναπληρώνονται με λόγια κραυγές ή συνθήματα… Τούτος ο τόπος χρειάζεται πραγματική δουλειά και πραγματικά έργα»

2020-09-30 12:05


«Τα χρόνια που χάθηκαν για τη Δυτική Ελλάδα δεν αναπληρώνονται με λόγια, κραυγές ή συνθήματα. Οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών δεν καλύπτονται με ευλογίες ή αφορισμούς. Τούτος ο τόπος χρειάζεται πραγματική δουλειά και πραγματικά έργα. Εμείς, πιστεύοντας στη δύναμη της ενότητας, θέλουμε τους πάντες μαζί μας. Όμως όσοι επιμένουν να μιλάνε μόνο με συνθήματα και επιδιώκουν διαρκώς να διαιρούν για να υπάρχουν, θα μας βρουν απέναντί τους. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει άλλο με τις τύχες της Δυτικής Ελλάδας και την μοίρα των ανθρώπων της. Θα συνεχίσουμε το έργο μας και μόνος μας κριτής, η κοινωνία. Με αυτή ξεκινήσαμε, σε αυτή απευθυνθήκαμε και με αυτή θα πορευτούμε».

Με αυτά τα λόγια έκλεισε την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, παρουσιάζοντας σήμερα Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το έργο που παρήχθη το προηγούμενο, πρώτο 12μηνο, θητείας της νέας Περιφερειακής Αρχής και εστιάζοντας στην μεγάλη αλλαγή ταχυτήτων και νοοτροπίας που επικράτησε, με αποτέλεσμα να έχει υπάρξει μεγάλη επιτάχυνση των δράσεων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΣΠΑ), αλλά και ένας «καθαρός δρόμος» σε ότι αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με ένα «πακέτο» έργων που είναι απολύτως ώριμα και μπορούν να δημοπρατηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε στη συνέχεια – και κάθε χρόνο – να εντάσσονται και να δημοπρατούνται νέα ώριμα έργα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Φαρμάκης παρουσίασε για όλη την Περιφέρεια 174 έργα συνολικού προϋπολογισμού 429.238.747,66 ευρώ, ενώ ειδικότερα για την Αχαΐα, αναφέρθηκε σε 52 έργα προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ περίπου, πέρα από τα έργα του ΕΣΠΑ (88,5 εκ. ευρώ) που αφορούν το σύνολο της Περιφέρειας και περιλαμβάνουν σημαντικά έργα για την Π.Ε. Αχαΐας, αλλά και τις οριζόντιες δράσεις (26 εκ. ευρώ).

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι σε μία πολύ δύσκολη χρονιά, λόγω της πανδημίας, δόθηκαν και κερδήθηκαν πολλές μάχες, αναφέροντας μεταξύ άλλων τον διπλασιασμό των οικιακών χρηστών για τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου, κυρίως όμως την ένταξη στο νέο πενταετές πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ, του έργου του αγωγού φυσικού αερίου, μία διεκδίκηση για την οποία ανέφερε πως «μπήκε ταφόπλακα το 2011 και έκτοτε κανένας δεν πίστεψε και δεν διεκδίκησε». «Κανένας, μέχρι να έρθουμε εμείς…. Που και τον σχεδιασμό για τα τοπικά δίκτυα προωθήσαμε διπλασιάζοντας μάλιστα τους αρχικούς οικιακούς χρήστες, αλλά και το έργο του αγωγού αναστήσαμε, διεκδικώντας αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να ενταχθεί στον νέο, πενταετές σχεδιασμό της ΔΕΣΦΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φαρμάκης εστίασε στις αλλαγές προτεραιοτήτων που επέβαλλε η πανδημία και τις άμεσες δράσεις της Περιφέρειας για τη στήριξη των νοσηλευτικών μονάδων της περιοχής και την προστασία της δημόσιας υγείας, σημειώνοντας όμως ότι ταυτόχρονα, έγινε ακόμα περισσότερη και ταχύτερη δουλειά σε όλους τους τομείς, προκειμένου να μην υπάρξει κανένα ζήτημα που θα μείνει πίσω. Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε ως παράδειγμα, κερδήθηκε τελικά η «μάχη» για τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων που κινδύνευε να χαθεί, ενώ σχεδόν διπλασιάστηκε το ποσό του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης της Πάτρας, φτάνοντας στα 79.000.000 ευρώ. Επίσης, μέσα στο 12μηνο που πέρασε, ενεργοποιήθηκε το σύνολο του Επιχειρησιακού Προγράμματος, (ΕΣΠΑ), αυξάνοντας μάλιστα τις πληρωμές σε ποσοστό πάνω από 30%.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ΠΕΠ με 464 ενταγμένα έργα και με δεσμευμένη συνολική δημόσια δαπάνη 564,3 εκ ευρώ, δίνοντας μια μεγάλη μάχη με το χρόνο, προκειμένου να δρομολογηθούν βαριές διοικητικές διαδικασίες και να υλοποιηθούν έργα που τα προηγούμενα χρόνια γέμιζαν μόνο κάποιες λίστες» σημείωσε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, που όπως είπε αφορούν περίπου το 25% του συνολικού προγράμματος της Περιφέρειας. «Έπρεπε να τρέξουμε για να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια στις επιχειρήσεις μας και να μην επιτρέψουμε να λιμνάζει ούτε ένα ευρώ που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους της παραγωγής στον τόπο μας και κατά επέκταση, τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, σε μια τόσο δύσκολη χρονιά» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μίλησε για την τακτοποίηση παλαιών εκκρεμοτήτων σε 123 έργα από όπου εξοικονομήθηκε ποσό ύψους 95 εκ. ευρώ καις την ένταξη έργων συντήρησης του οδικού δικτύου και αντιπλημμυρικών για το σύνολο της επόμενης τριετίας.

Ακόμα, ο κ. Φαρμάκης μίλησε για την προτεραιοποίηση έργων που έγινε, με βάση την ωριμότητά τους και την πολύ καλή συνεργασία με τους δήμους. «Μέσα από αυτή τη συνεργασία προκρίθηκαν σε πρώτο βαθμό 40 έργα που προτείνονται από όλους τους Δήμους της περιοχής μας. Και τα έργα αυτά, θα συμπληρωθούν από 31 έργα αρμοδιότητας των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 55 εκ ευρώ. Με λίγα λόγια, έχουμε 71 έργα που αποτελούν την πρώτη κρίσιμη μάζα της θητείας μας. Έργα, που επαναλαμβάνω, είναι απολύτως ώριμα, θα δημοπρατηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και δημιουργούν για πρώτη φορά, ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα που θα δώσει πολύ γρήγορα αποτέλεσμα» είπε.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τους Δημάρχους, τα στελέχη της Περιφέρειας και της παράταξής του, όπως και το σύνολο των στελεχών και εργαζομένων της Περιφέρειας, προσθέτοντας πως «οι ευθύνες μας παραμένουν μεγάλες. Τα προβλήματα είναι μπροστά μας και ζητούν απαντήσεις Τούτος ο τόπος χρειάζεται πραγματική δουλειά και πραγματικά έργα…».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Πριν τη Συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε με Δημάρχους της Π.Ε. Αχαΐας τους οποίους κι ευχαρίστησε για την συνεργασία, επισημαίνοντας: «Από την πρώτη στιγμή είπαμε πως θα συνεργαστούμε με όλους τους Δήμους της Περιφέρειας και θα τους βοηθήσουμε, καθώς οι δήμοι είναι δικαιούχοι πολλών έργων. Για εμάς όμως, αυτοδιοίκηση σημαίνει καθημερινή πορεία μέσα στην κοινωνία, μαζί με την κοινωνία. Σημαίνει να μπορούμε να προσπερνούμε πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, μπροστά στο καλό του τόπου μας. Σημαίνει να μπολιάζουμε κάθε μέρα με παραπάνω αισιοδοξία και να αφήνουμε κατά μέρος τη μεμψιμοιρία και τον αρνητισμό, μόνο και μόνο για να αισθανόμαστε πως υπάρχουμε πολιτικά».

Για τα έργα που οι Δήμοι κρίνουν ότι πρέπει να γίνουν αλλά δεν είναι ώριμα διασφαλίστηκε χρηματοδότηση 2 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να υποστηριχθούν στην διαδικασία ωρίμανσης. Σύντομα θα δημοσιοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης τους.

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, εκτίμησε: «Αν κάθε χρόνο εντάσσονται, κατασκευάζονται και ολοκληρώνονται ώριμα έργα, τότε μπορούν να εντάσσονται και επόμενα. Και μόνο έτσι, κλείνοντας το ένα έργο και αρχίζοντας το επόμενο, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι στο τέλος της 4ετίας θα έχουμε μπροστά μας πραγματικά έργα που θα αλλάζουν προς το καλύτερο την εικόνα του κάθε δήμου. Και αυτό σημαίνει, δημιουργία μικρών αλλά βιώσιμων εστιών ανάπτυξης, που όλες μαζί συνολικά θα δημιουργήσουν την ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα».

 

Δυτική Ελλάδα

Η Δυτική Ελλάδα πρώτη Περιφέρεια που ολοκληρώνει το Πλάνο Ανάπτυξης της Ηλεκτροκίνησης

2020-10-20 16:25
Με επιτυχία διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι ημερίδες για το Πλάνο Ανάπτυξης της Ηλεκτροκίνησης, που πραγματοποιήθηκαν σε Πύργο και Αγρίνιο, στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2020 αντίστοιχα, σε συνεργασία με τους Φίλους Μηχανοκίνητου Αθλητισμού. Στις 16/10 πραγματοποιήθηκε η...

Έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών εντάσσονται στο Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» στα πλαίσια της Β.Α.Α. Αγρινίου

2020-10-20 16:22
Πεζόδρομοι, ποδηλατοδρόμοι, αναπλάσεις οδών στο εμπορικό κέντρο, ανακατασκευές πεζοδρομίων και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις ύψους 17,35 εκατ. ευρώ σηματοδοτούν την υλοποίηση της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης Αγρινίου. Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη εντάσσονται στο Επιχειρησιακό...

Μουσικό Σχολείο Άρτας Έγκριση νέου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+

2020-10-19 21:13
Το Μουσικό Σχολείο Άρτας  συμμετέχει ως εταίρος τα σχολικά έτη 2020-2021 και 2021–2022, σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, Δράση KA229-Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων, τομέας σχολικής εκπαίδευσης, με τίτλο «Découvrir et partager nos patrimoines culturels / Ανακαλύπτουμε και μοιραζόμαστε...

Διαδικτυακή συνάντηση εργασίας (workshop) για την Καινοτομία στην Αγροδιατροφή από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

2020-10-19 14:57
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει συνάντηση εργασίας-workshop με θέμα: «Kαινοτομία στην Αγροδιατροφή - Ο ρόλος των ομάδων τοπικής δράσης -Συνέργειες», την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020. Θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Γεωργία Ακριβείας που...

Ποδηλατικός Όμιλος Άρτας,Ποδηλατικές συναντήσεις για τους μικρούς μας φίλους - Σάββατο 17-10-2020 -

2020-10-16 17:31
Ο Ποδηλατικός Όμιλος Άρτας (Π.Ο.Α.) βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ξεκινούν ξανά οι ποδηλατικές συναντήσεις για τους μικρούς μας φίλους, αλλά και τους εφήβους που αγαπούν το ποδήλατο και θέλουν ασχοληθούν με αυτό σε αγωνιστικό επίπεδο. Βασικός στόχος του Π.Ο.Α. είναι να κάνει τα...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>