Μήνυμα Πρωτοχρονιάς Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας

2020-12-30 22:06

Π Ο Ι Μ Α Ν Τ Ο Ρ Ι Κ Η   Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ
( ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 136)

Ο  ΧΑΡΙΤΙ  ΘΕΟΥ  ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ  ΚΑΙ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ  ΚΟΣΜΑΣ
ΤΗΣ  ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ  ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Πρός  τό  Χριστεπώνυμον  Πλήρωμα  τῆς  καθ’ ἡμᾶς  Ἱερᾶς  Μητροπόλεως.

«…τέξῃ υἱόν, καὶ καλέσεις τὸ ὄνομα αὐτοῦ Ἰησοῦν»[1]
Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,
Η σημερινή ευαγγελική περικοπή μας μιλάει για τα ονομαστήρια του ενανθρωπήσαντος Κυρίου. Συμπληρώθηκαν, μας λέει ο Ευαγγελιστής Λουκάς, οκτώ ημέρες από της Γεννήσεως του Χριστού και έκαναν στο παιδί περιτομή και του έδωσαν το όνομα Ιησούς. Το όνομα Ιησούς δεν το έδωσαν αυτοί που έκαναν την περιτομή, αλλά το έδωσε ο ουράνιος Πατέρας δια του αρχαγγέλου Γαβριήλ, κατά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Είπε τότε ο αρχάγγελος∙ «ιδού συλλήψει εν γαστρί και τέξη υιόν, και καλέσεις το όνομα αυτού Ιησούν»[2].
Ποιά είναι η σημασία, το νόημα, η ερμηνεία του ονόματος Ιησούς;
Ιησούς σημαίνει Σωτήρας. Σημαίνει Εκείνον που ήλθε στη γη και έργο έχει να μας σώση, να μας απελευθερώση, να μας λυτρώση.
Ιησούς σημαίνει ότι το οκταήμερο βρέφος, που πήρε το όνομα αυτό, θα γινόταν ο Σωτήρ, ο Λυτρωτής, όχι μόνο των Ισραηλιτών αλλά όλου του κόσμου, όλων των ανθρώπων, οι οποίοι θα πιστεύουν στον Τριαδικό Θεό. Αυτήν την αλήθεια απεκάλυψε αργότερα ο Κύριος στον κρυφό μαθητή Του Νικόδημο, όταν είπε: «ούτω γαρ ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε τον υιόν αυτού τον μονογενή έδωκεν, ίνα πας ο πιστεύων εις αυτόν μη απόληται, αλλ’ έχει ζωήν αιώνιον»[3].
Ο Απόστολος Παύλος ονομάζει τον Κύριο «αρχηγόν της σωτηρίας»[4], «αίτιον σωτηρίας αιωνίου»[5] και «σωτήρα πάντων ανθρώπων, μάλιστα πιστών»[6].
Ο δε Απόστολος Πέτρος ομολογεί και διακηρύσσει: «ουκ έστι εν άλλω ουδενί η σωτηρία»∙ δεν υπάρχει άλλο όνομα κάτω από τον ουρανό δοσμένο από τον Θεό στους ανθρώπους παρά μόνο του Ιησού, δια του οποίου μπορούμε να σωθούμε[7].
Αγαπητοί, εισήλθαμε ήδη στο νέο έτος 2021. Μας προσφέρει ο Κύριος μία νέα πίστωσι χρόνου∙ μας την προσφέρει με την πατρική Του αγάπη για να την αξιοποιήσουμε. Ευχόμαστε το νέο έτος να το διέλθουμε με υγεία, με επιτυχίες, με πρόοδο, με χαρά, με ευτυχία. Ευχόμαστε να είναι απρόσκοπτη όλη η πορεία της ζωής μας κατά το νέο έτος.
Όμως, μη λησμονήσουμε, μην παραθεωρήσουμε, μην αμελήσουμε αυτό το νέο ευλογημένο έτος την φροντίδα για την σωτηρία μας, τον αγώνα για την προσωπική μας σωτηρία. Ο Απόστολος Παύλος, που γνώριζε τι θα πη σωτηρία ανθρώπων και σωτηρία ψυχής, έγραφε προς Φιλιππησίους να εργάζονται για τη σωτηρία τους: «…μετά φόβου και τρόμου την εαυτών σωτηρίαν κατεργάζεσθε»[8].
Η σωτηρία μας δεν επιτυγχάνεται αν δεν γνωρίσουμε, αν δεν υπακούσουμε τον Χριστό, εάν δεν ενωθούμε αξίως στην πρόσκαιρη αυτή ζωή με τον Χριστό και Σωτήρα μας. Ο Χριστός είναι «ο πάντων εξουσιαστής, πάντων κριτής, πάντων βασιλεύς, ποιητής φωτός και ζωής Κύριος» κατά τον άγιο Συμεών τον νέο Θεολόγο. Αυτό το νέο έτος, ας θελήσουμε να στηρίξουμε επάνω στον Χριστό τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, τα παιδιά μας, την πατρίδα μας.
Τι μας θυμίζει το έτος 2021, κατά το οποίο θα εορτάσουμε την επέτειο των διακοσίων ετών από την έναρξι της αγίας Επαναστάσεως του 1821, της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας;
Το 1821 μαρτυρεί και βεβαιώνει ότι ο Χριστός είναι ο Θεός και Σωτήρας. Όσο κι αν οι διαστρεβλωτές της αληθινής ιστορίας αγωνίζονται να μην το δεχθούν και να το ομολογήσουν, αν ο Χριστός δεν βοηθούσε την πατρίδα μας με την αγάπη Του, με τις πρεσβείες της Παναγίας και των Αγίων, με την προσφορά της Εκκλησίας και των αγίων διδασκάλων του Γένους, ακόμα οι Έλληνες μπορεί να φορούσαν τουρκικό φέσι.
Όπως ο Χριστός έσωσε τότε την Ελλάδα, έτσι και τώρα∙ μόνο με την Παντοδυναμία και την Χάρι Του μπορούν να σωθούν σήμερα οι Έλληνες.
Από σήμερα 1η Ιανουαρίου, αγαπητοί, με πίστι, με τάπεινωσι, με σοβαρότητα, με υπακοή στο ιερό Ευαγγέλιο, με συνέπεια στην ορθόδοξο εκκλησιαστική ζωή, ας φέρουμε τον Σωτήρα Χριστό στην καρδιά μας και στην καρδιά των καλών μας παιδιών, για να γίνη και η δική μας ζωή όλη φως, όλη δημιουργία, όλη χαρά. Και το έτος αυτό, να γίνη έτος ελευθερίας, έτος αρετών και αγιότητος!
Το εύχομαι ολόψυχα.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  ΚΟΣΜΑΣ

------------------------------------------------------------
 

Δυτική Ελλάδα

Νικολακόπουλος: Στήριξη αθλητικών σωματείων σε εθνικές κατηγορίες

2021-03-03 19:20
Τη στήριξη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας των σωματείων που αγωνίζονται σε εθνικές κατηγορίες ολυμπιακών αθλημάτων προανήγγειλε ο Aντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού, Δημήτρης Νικολακόπουλος, στη διάρκεια της επιτυχημένης διαδικτυακής ημερίδας με θέμα «Αθλητισμός και...

Μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας σε θέματα ελευθερίας κίνησης των πολιτών

2021-03-03 17:02
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν θέματα ελευθερίας κίνησης των πολιτών για το μήνα Φεβρουάριο του έτους 2021, όπως καταγράφηκαν στην Δυτική Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα...

21,48 εκατ. ευρώ σε 218 επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας

2021-03-03 16:58
Ολοκληρώθηκε από τη Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας που αφορά στην αξιολόγηση των αιτήσεων της κατηγορίας των νέων υφιστάμενων επιχειρήσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης «Επιχειρηματική Εκκίνηση, Ενίσχυση νέων και υπό σύσταση, πολύ Μικρών και...

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει στην πρώτη διαδικτυακή έκθεση τροφίμων και ποτών

2021-03-02 15:45
Η πρώτη διαδικτυακή έκθεση τροφίμων και ποτών The DeliFair by EXPOTROF ξεκίνησε τη Δευτέρα 1η Μαρτίου με σκοπό να φέρει σε επαφή τους Έλληνες παραγωγούς και τις επιχειρήσεις με τους επαγγελματίες της εστίασης και της  αγοράς τροφίμων. Δυναμική είναι και η συμμετοχή της Περιφέρεια Δυτικής...

1ο εργαστήριο του Περιφερειακού δικτύου Γυναικείων Επιχειρήσεων (ICON WOMEN)

2021-03-02 15:28
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του έργου: «Integrating Innovation and Promoting Cluster Organization in WOMen Enterprises – ICON WOMEN» για την ενίσχυση και προώθηση της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, διοργανώνει το 1ο εργαστήριο του Περιφερειακού Δικτύου Γυναικείων Επιχειρήσεων (ICON...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>