Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο το Σχέδιο Δράσης «Υγεία και Κοινωνία για όλους ΠΔΕ 2020»

2020-02-25 14:40


Σε δώδεκα άξονες στηρίζεται το Σχέδιο Δράσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη Δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα, το οποίο καταρτίστηκε έπειτα από διαβούλευση και κατάθεση προτάσεων από επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.

Το Σχέδιο Δράσης που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 είναι συνολικού προϋπολογισμού 145.000 ευρώ και «συνιστά μια εργαλειοθήκη χάραξης στρατηγικών και δράσεων που θέτουν στο επίκεντρο την βιωσιμότητα του ανθρώπινου κεφαλαίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, χωρίς δυσμενείς διακρίσεις και αποκλεισμούς», όπως τόνισε κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, υπεύθυνος για θέματα Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπονάνος.

Αναλύοντας στη συνέχεια το σχεδιασμό, είπε ότι «το Σχέδιο Δράσης στοχεύει στην υλοποίηση δράσεων (εκστρατείες, ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες, κ.α.), προγραμμάτων, καινοτομιών και συνεργιών που προάγουν την υγεία και θα υλοποιηθούν από επιστημονικούς, συλλογικούς και κοινωνικούς φορείς ή και με διατομεακή συνεργασία αυτών», καθώς - όπως πρόσθεσε - προτεραιότητα αποτελεί «η προάσπιση, προστασία και προαγωγή της υγείας του πληθυσμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Εξήγησε ότι διαρθρώνεται σε δώδεκα άξονες με σαφή προσανατολισμό στις σύγχρονες διεθνείς τάσεις για την Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα, λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία. Ειδικότερα, οι άξονες είναι: Ψυχική Υγεία, Άτομα με Αναπηρία, Παιδιά , Έφηβοι και Νέοι, Έκτακτες Ανάγκες - Διαχείριση κρίσεων - Διασυνοριακή Δημόσια Υγεία, Τρίτη Ηλικία - Υγιή Γήρανση, Διατροφή και Προαγωγή Βιοτικού Επίπεδου, Εθελοντισμός - Προγράμματα Φορέων & Κοινωνίας Πολιτών για Υγεία - Κοινωνική Μέριμνα, Περιβαλλοντική Αειφορία και Υγεία, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) & Δράσεις Πρόληψης και Διαφώτισης Πληθυσμού, Οικονομικά αδύναμος πληθυσμός - Κοινωνικός Αποκλεισμός - Άρση Ανισοτήτων, Δράσεις Προαγωγής Υγείας με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) - Καινοτομία, Διασύνδεση - Δικτύωση ανταλλαγής τεχνογνωσίας με φορείς Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι το Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα: «καταρτίστηκε μέσα από ομαδική διεπιστημονική συνεργασία στελεχών της Περιφέρειας και διαθέτει ισχυρή βιβλιογραφική τεκμηρίωση που πιστοποιεί την έρευνα που προηγήθηκε στις σύγχρονες τάσεις για την υγεία που θεμελιώνουν την κοινωνική ιδιότητα του πολίτη (social citizenship) και προστατεύουν το κοινωνικό δικαίωμα για την Υγεία», προσθέτοντας ότι προσβλέπει στη συμμετοχική προσέγγιση, την ενεργοποίηση των φορέων και της κοινωνία των πολιτών.

«Η συνεργασία και η συμμετοχή αποτελούν ικανές και αναγκαίες συνθήκες για την επιτυχή υλοποίηση του παρόντος σχεδίου δράσης όπως εκφράζει την πολιτική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2020» κατέληξε ο κ. Μπονάνος, που απεύθυνε ανοικτό κάλεσμα στους φορείς για συμμετοχή.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και συγκεκριμένα οι: Άννα Μαστοράκου Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Λιολιώ Κολυπέρα Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Αχαΐας, Τασία Παπαϊωάννου εκπρόσωπος του Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ», Αφροδίτη Γκινοπούλου παιδίατρος μέλος του Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ», Γεώργιος Νιάρος Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Πάτρας Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Χριστιάνα Σπηλιώτη και Μαρία Σύρακα εκπροσωπώντας τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του ΕΕΣ, Αικατερίνη Δημητροπούλου Τσιγκάνου Ταμίας της Πανελλήνιας Εταιρίας Γηριατρικής Γεροντολογίας, Ανδρέας Αδαμόπουλος Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών, Κωνσταντίνος Μαμμασούλας από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Αιτωλοακαρνανίας, Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος Πρόεδρος Εθελοντών Αιμοδοτών Χαλανδρίτσας, Θεοδώρα Τρομπούκη Γραμματέας ΕΛΕΠΑΠ, Βασιλική Γούλα Πρόεδρος Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «Γλυκιά Ζωή», Ανδρομάχη Σαλαμαλίκη Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα Αχαΐας (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), Νίκος Χουλιάρας Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών -Παράρτημα Αχαΐας, Νίκη Καρακάση Πρόεδρος Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας, Ιουλία Συροκώστα Πρόεδρος Συλλόγου φίλων κλινικής Αποκατάστασης ΠΓΝΠ, Χριστίνα Μπίκου Πρόεδρος ΣΟΨΥ, Διονυσία Σαμαντά Πρόεδρος Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα», Στέφανος Κούλης Διευθυντής Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής, Δημήτριος Αγγελόπουλος εκπροσωπώντας «Το Χαμογελο του Παιδιού» ως Συντονιστής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Γιάννης Φρέρης Συντονιστής στους Πυλώνες Αλληλεγγύης», Μαρία Φρούντα εκ μέρους του Κοινωφελούς Σωματείου «Φροντίζω».

Προληπτικά μέτρα για τον κορονοϊό

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο Αντιπερφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας υπεύθυνος για θέματα Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπος Μπονάνος ενημέρωσε το Σώμα ότι βρίσκεται στην Πάτρα Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τα μέλη του οποίου και τους επόπτες δημόσιας υγείας είχε ήδη μια πρώτη συνάντηση, ενώ αύριο Τρίτη και ώρα 9 το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στο Λιμάνι της Πάτρας, προκειμένου να δοθούν οδηγίες για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνονται ενάντια στον κορονοϊό.

Χρηματοδότηση μελετών για αντιπλημμυρικά έργα

Εξάλλου, μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την υποβολή πρότασης για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τεσσάρων μελετών συνολικού κόστους 6,6 εκατ ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες.

 

Δυτική Ελλάδα

Για πρώτη φορά Πρόγραμμα Δολωματικής Δακοκτονίας τριετούς διάρκειας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

2020-04-07 19:57
Πρόγραμμα Δολωματικής Δακοκτονίας τριετούς διάρκειας σχεδίασαν και υλοποιούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ήδη προχωρά η διενέργεια των Ηλεκτρονικών Ανοικτών Διαγωνισμών και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, έπειτα από την υπογραφή της διακήρυξης του έργου από τον Πρόεδρο της...

Προσκλητήριο Μετανοίας και Προσευχής από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά - Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΠΟΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ -

2020-04-04 19:03
Σε αγώνα μετανοίας και προσευχής, κάλεσε τους πιστούς χριστιανούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος χοροστάτησε στην ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. «Ελάτε, αγαπητοί, να γονατίσουμε αυτές τις...

Νέο έργο συντήρησης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2020-04-03 22:23
Η βελτίωση της οδικής ασφάλειας, η αντιμετώπιση ελλείψεων στη σήμανση, αλλά και η συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις παρεμβάσεις που θα ξεκινήσουν σύντομα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας. Ήδη σήμερα, Παρασκευή 3 Απριλίου 2020, ο Περιφερειάρχης...

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ, Π Ο Ι Μ Α Ν Τ Ο Ρ Ι Κ Η Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ

2020-04-03 20:18
Πρός  τό  Χριστεπώνυμον  Πλήρωμα  τῆς  καθ’ ἡμᾶς  Ἱερᾶς  Μητροπόλεως. Ἀγαπητοὶ πατέρες καὶ ἀδελφοί, Ἀντιμετωπίζουμε αὐτὲς τὶς ἡμέρες ἕναν μεγάλο πειρασμὸ. Καὶ ἐμεῖς μαζὶ μὲ ὅλους τοὺς ἀδελφοὺς, ὡς πιστοὶ χριστιανοὶ, ὀφείλουμε νὰ  ἀντιμετωπίσουμε τὸν πειρασμό...

Έφτασαν τέσσερα ακόμα νέα οχήματα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις στη Δυτική Ελλάδα, ενώ αναμένονται άλλα είκοσι

2020-04-02 20:18
Στην παραλαβή τεσσάρων πυροσβεστικών οχημάτων νέου τύπου παραβρέθηκε την Τετάρτη 1 Απριλίου 2020, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, μαζί με τον Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Νίκο Ρουμελιώτη, καθώς η Περιφέρεια χρηματοδοτεί τον εκσυγχρονισμό του στόλου μέσω του...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>