ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ:Η Κυβέρνηση νομοθετεί την υποβάθμιση του Περιβάλλοντος και τη διεύρυνση των ανισοτήτων

2020-05-05 16:17


Το πρόσφατο Σχέδιο Νόμου για το περιβάλλον, αποδεικνύει ξεκάθαρα την πολιτική της κυβέρνησης για υποβάθμιση του Περιβάλλοντος και Όχι την αρμονική Συνύπαρξη αυτού με την Πρόοδο και την Ανάπτυξη.
Ένα Σχέδιο Νόμου το οποίο στερείται ουσιώδους Διαβούλευσης, καθώς με Ενέργειες fast track , εν Μέσω Κορωνοϊού, έρχεται σήμερα το βράδυ προς Ψήφιση στη Βουλή.
Συγκεκριμένα:

Για πρώτη φορά το κράτος νομιμοποιεί και επισήμως την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Προστατευόμενες περιοχές. Την ίδια στιγμή, αφαιρεί από την τοπική Αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα να Εκφράσει Άποψη στην Χρήση Δημόσιας έκτασης δικαιοδοσίας της, σε περιπτώσεις έρευνας υδρογονανθράκων.

Εντός προστατευόμενων περιοχών, Νομιμοποιούνται οι Οικιστικές Πυκνώσεις στα Δάση, καταστρατηγώντας κάθε έννοια Προστασίας του Πρασίνου και Ζώνες προστασίας περιοχών τίθενται σε μελλοντική αμφισβήτηση.

Στην Διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών, με την Δημιουργία ενός υδροκέφαλου Φορέα Λειτουργίας, καταργούνται οι Φορείς Διαχείρισης και ουσιαστικά μετατρέπονται σε επιμέρους τμήματα Κυβερνητικών Αποφάσεων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το φυσικό κεφάλαιο των περιοχών Αυτών.

Στα Θέματα που αφορούν την Απλοποίηση της περιβαλλοντικής Νομοθεσίας η πρόβλεψη, υπέρμετρα, ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων για την έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και η παραπομπή της λήψης απόφασης στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου εγκυμονεί τον κίνδυνο της σοβαρής υποβάθμισης της ίδιας της διαδικασίας αλλά και της ουσίας της.

Σε κάθε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οφείλει να συμπεριληφθεί ως μνεία, η υποχρεωτική τεκμηρίωση (σε συγκεκριμένα παραρτήματα) της μη υποβάθμισης του περιβάλλοντος από το προτεινόμενο έργο ή τη δραστηριότητα στο πλαίσιο των μελετών περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος θα πρέπει να προβλέπονται στο προϋπολογισμό του έργου/δραστηριότητας.

Επιπλέον, η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας μέσω του Μητρώου Ελεγκτών θα πρέπει να γίνει με πλήρη διαφάνεια πέραν της κλήρωσης, όπως με μέτρα που αφορούν τη δήλωση πόθεν έσχες των συμμετεχόντων σε αυτό.

Στην Διαδικασία Αδειοδότησης Α.Π.Ε., πρέπει να Εμπλουτισθεί το εδάφιο που αναφέρεται στην Χωροθέτηση του Συνόλου τους, κάτι που είχαμε Αιτηθεί και ως Περιφερειακή Αρχή το 2018 προς το Αρμόδιο Υπουργείο, να υπάρχει δηλαδή σαφής Χωροθέτηση Α.Π.Ε. με τους ανάλογους περιορισμούς για το Σύνολο της Υπαίθρου.

Μέσω του Νομοσχεδίου δεν Δίνονται τα ίδια Κίνητρα , Διευκολύνσεις αλλά και Αναπτυξιακές Προοπτικές στους Μικρούς Επενδυτές των Α.Π.Ε., δημιουργώντας Ανισομερή αντιμετώπιση Ενεργειακής Δημοκρατίας μεταξύ ‟ Μικρού ” και Μεγάλου όταν σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες με φιλόδοξη στρατηγικής ανάπτυξης Α.Π.Ε το 60% της ενέργειας παράγεται από μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Ακόμη, προβλέπεται η υπαναχώρηση του Δημοσίου από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα ως προς την ισόρροπη ανάπτυξη του Ηλεκτρικού Χώρου αλλά και της ανάπτυξης Εθνικής Πολιτικής στην Ενέργεια.

Τέλος, σε κανένα σημείο του Σχέδιο Νόμου δεν Γίνεται Μνεία για την προληπτική αντιμετώπιση, έναντι του Κορωνοϊού, σε ένα Κείμενο Άρθρων που σχετίζεται σε πολλά σημεία του, όπως στην Διαχείριση των Αποβλήτων με την Εξάπλωση της πανδημίας.

Τομέας Ενέργειας – Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Φυσικών Πόρων
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ


 

Δυτική Ελλάδα

Η εορτή της μετακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη γενέτειρά του

2020-06-01 15:09
Πριν δεκατρία χρόνια, το Σάββατο 2 Ιουνίου του έτους 2007, η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας υποδέχθηκε, στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά Αιτωλού στο Μέγα Δένδρο Τριχωνίδος, απότμημα εκ του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, τιμάται η επέτειος...

Αίτημα για τρένο στην Ήπειρο

2020-06-01 09:47
Το παλιό αίτημα για σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου θα επανυποβάλλει επισήμως τις επόμενες ημέρες η Περιφέρεια. Στο αίτημα που επικαιροποιήθηκε σε πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο ζητείται η επανεξέταση από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων, κατασκευής γραμμής από την Καλαμπάκα έως την...

Συγχαρητήριο μήνυμα Ν. Φαρμάκη για την άνοδο της ομάδας «Χ. Τρικούπης»

2020-06-01 09:29
Με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση προβιβασμού της ομάδας μπάσκετ «Χαρίλαος Τρικούπης» στη Basket League, o Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε τα εξής: «Ήταν δεδομένο και επισφραγίστηκε εντός αγωνιστικών χώρων, απλά τώρα επιβεβαιώθηκε και επίσημα. Η μεγάλη και όμορφη...

Μουσικό σχολείο Άρτας.Αιτήσεις για την εισαγωγή μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου του σχολικού έτους 2020-2021

2020-06-01 08:53
Για το σχολικό έτος 2020-2021, οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών και των μαθητριών της ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων, που επιθυμούν να φοιτήσουν τα παιδιά τους στην Α΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άρτας, πρέπει να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής έως και την Παρασκευή 5...

Εμπορικός σύλλογος Άρτας για την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

2020-06-01 08:46
Η Ημέρα του Αγίου Πνεύματος είναι υποχρεωτική αργία για τις εμπορικές επιχειρήσεις του Νομου ΑΡΤΑΣ !! Άρα στις 8 Ιουνίου 2020 οι εμπορικές επιχειρήσεις του Νομού Άρτας θα είναι υποχρεωτικά κλειστές !!
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>